czwartek, 3 lipca 2014

omlet Kaiserschmarrn

omlet carski podany z jogurtem naturalnym i cynamonem

Przepis zaczerpnięty z różnych źródeł, jest tak popularny, że chyba nie muszę wstawiać konkretnych inspiracji :D 
- jajo
- 2 łyżki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
- ok. 50ml mleka
- jabłko pokrojone w kostkę
- słodzidło
- cynamon (wg uznania)
Białka ubić ze słodzidłem na sztywną pianę. Żółtko zmiksować z mąką i mlekiem. Jabłko pokroić w kostkę, wrzucić do masy z żółtkiem, następnie dodać do niej stopniowo i delikatnie pianę z białek. Na patelni rozpuścić odrobinę masła, wylać masę, posypać cynamonem i smażyć pod przykryciem. Po pewnym czasie podzielić na kawałki i przekładać na drugą stronę, można jeszcze raz dołożyć troszkę tłuszczu. 



Uwielbiam tego omleta. Zdecydowanie. To moje drugie lub trzecie podejście do niego, ale na blogu pojawia się po raz pierwszy. No i po raz pierwszy także podczas smażenia nie bałam się użyć masła. Odrobinkę dosłownie, ale jednak smak pozostaje. Plus dla mnie ;)

Z pewnymi rzeczami naprawdę muszę wziąć się w garść. Chyba wezmę kartkę i spiszę myśli, bo tak to kotłują mi się w głowie, a to do niczego dobrego nie prowadzi. 

14 komentarzy:

  1. Ten omlet to pyszna klasyka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie próbowałam tego omleta! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie próbowałam tego omleta! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. masło zawsze na plus- i względem smaku i tego, co nam w głowie siedzi ;)
    spisywania myśli kiedyś próbowałam- pomogło o tyle, że wiedziałam, że mogę o nich zapomnieć, bo jeśli tylko zechcę- wrócę do nich bez potrzeby przypominania sobie czegokolwiek

    OdpowiedzUsuń
  5. Omlet na śniadanie = cały dzień udany! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam! w szczególności z powidłami śliwkowymi, ale bez jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. taki omlet na śniadanie i od razu można poczuć się jak król! (:

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja idealna! Zdolna! Cudowna!

    OdpowiedzUsuń
  9. naprawde fajnie wyszedł :) ! Spisuj wszystko co ci w głowie siedzi :) !

    OdpowiedzUsuń
  10. masełko w przypadku omletów/naleśników sprawdza się świetnie, bo fajnie podkręca smak :) no i na plus, że w ogóle się ono pojawiło :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ja dawno nie robiłam omletu , a szczególnie tego cesarskiego ...
    twój wygląda cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. masło jest niby tylko małym dodatkiem, ale zawsze podbija smak na wieeeelki plus ;)
    a ten omlet jest moim absolutnie ulubionym. jadłam go w Austrii, gdzie podają go z musem jabłkowym i sosem budyniowym. genialne!

    OdpowiedzUsuń