ricotta hotcakes z dżemem wiśniowym i syropem klonowym
PRZEPIS
-65g ricotty
-większe jajko
-50g mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
-1/2 łyżeczki sody
-trochę mleka
-słodzidło
Białko ubić z substancją słodzącą na sztywną pianę. Żółtko zmiksować z ricottą, przesianą mąką z sodą i mlekiem (tyle, by uzyskać odpowiednią, zwartą konsystencję). Dodawać stopniowo łyżką pianę do powstałej masy i delikatnie mieszać. Smażyć na lekko natłuszczonej (najlepiej odrobiną masła) patelni. Ja robiłam to pod przykryciem.
Raj. Niebiańskie. Najlepsze. Pyszne.
Do tej pory nie mogłam się za nie zabrać, bo... kiedyś policzyłam ilość kalorii i rozkład btw, wyszło za dużo tłuszczu. Teraz gdzieś to mam. Smak powala.
Siostro droga, pierwszego placka robiłam z użyciem formy i poddałam się - nie wyszłyby mi odpowiednie, a przy tych placuszkach nie mogłam sobie na to pozwolić :P
Dziękuję za wczorajsze wsparcie. Dziękuję..
Moooojje uluubione puchacze <3
OdpowiedzUsuńTwoje tak po amerykańsku podane ;)
ojjaacie! też byłabym w raju...
OdpowiedzUsuńddla mnie też to najlepsze placuszki! :)
OdpowiedzUsuńsuper, że już się nie przejmujesz tymi kaloriami,tak tzrymaj! :*
Pokochałam placuszki, te z ricotty jeszcze przede mną :)
OdpowiedzUsuńW ogóle nie myśl o kaloriach! :)
Uwielbiam je. Są najlepsze <3
OdpowiedzUsuńCo do twojego komentarza, nie przesadzajmy z tym, że jest nie do naprawy. No błagam, nie byłaś na zabójczej diecie całe życie, a ludzki organizm to taki cud natury, ze potrafi naprawić wiele naszych głupot i błędów. Komórki u młodych osób bardzo szybko się mnożą, regenerują, wymieniają. :)
Żywy przykład potwierdza ;D
UsuńChcesz być zdeprymowana? Policz jeszcze raz, a wyjdzie Ci za dużo białka :p
Białka może być sporo, zaliczone do kategorii "nieszkodliwe" :P
UsuńTo chyba ja jestem jakaś dziwna bo zdecydowanie wolę placki na maślance :D
OdpowiedzUsuńMam ochotę na te placuszki :)
OdpowiedzUsuń