Ostatnia porcja ciecierzycy w zamrażalniku, garstka żurawiny z mieszanki żurawina-orzech w szafce, chwila wolnego czasu... Piekę!
Wg mojego przepisu ciastka wyszły kruche, jeśli dodatkowo zależy Wam na chrupkości, to trzeba kombinować (może potrzymać dłużej w piekarniku i posmarować białkiem?). Wiem jedno-w odróżnieniu od fasolowych ciastek, te najlepiej smakują świeże, tuż po ostygnięciu :)
ciastka z ciecierzycy z żurawiną
PRZEPIS
-150g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
-łyżeczka lnu (opcjonalnie)
-trochę wody (+u mnie chlust kefiru)
-słodzidło
-1/3 łyżeczki sody
-dowolne dodatki (u mnie aromat migdałowy i żurawina)
Wszystkie składniki, oprócz żurawiny, zblendować na gładką masę. Dodać żurawinę, wymieszać i formować z masy kulki, kłaść na papier do pieczenia i spłaszczać łyżką. Piec ok. 15 minut w 190 stopniach, potem zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Zrobiłaś je z mojego ulubionego strączku ? o.o nie to chyba nie wytrzymam i dziś po przyjściu ze szkoły takie sobie zrobię :D
OdpowiedzUsuńTak, ciecierzyca wygrywa wśród strączkowych! :D radzę zrobić podwójną porcję, szybko znikają, a apetyt rośnie... :D
UsuńPoproszę parę do porannej kawy!
OdpowiedzUsuńPamiętaj, co mi obiecałaś, ma zostać kilka dla mnie, bo już po nie lecę :D
OdpowiedzUsuńgofry za ciacha-pamiętaj! :D
UsuńWyglądają przecudownie, mają super kolor:)
OdpowiedzUsuńrozumię, że te pudełeczko już wysłałaś do mnie? :)
OdpowiedzUsuńDla Ciebie chyba bym się bardziej postarała, z jakimiś groszkami czekoladowymi czy coś.. :*
UsuńTymi ciastkami jestem oczarowana *.*
OdpowiedzUsuńJesli ktoś szuka pomysłów jak smacznie wykorzystać ciecierzycę, zawsze znajdzie je u Ciebie :*
OdpowiedzUsuńcieszę się, bo naprawdę uwielbiam ciecierzycę :D:)
UsuńTeż miałam dzisiaj piec ciastka, ale nie mogłam znaleźć przepisu :c
OdpowiedzUsuńA tymi ciecierzycowymi cudeńkami podbiłaś moje serce w 100% ♥
Genialne, zapisuję i robię! <3
OdpowiedzUsuńNie pisz tyle tylko adresuj paczkę z tymi ciastkami i wysyłaj do mnie! :D
OdpowiedzUsuńZ ciecierzycy? Do zrobienia :D
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie : ) co do kruchości , moze dodać odrobinę mąki kokosowej?
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis;)
OdpowiedzUsuń