bananowy tofurniczek na zimno z galaretką jabłkowo-cytrynową
PRZEPIS
-1/2 dojrzałego banana
-małe jabłko
-2 łyżki soku z cytryny
-słodzidło
Banana zblendować z tofu i ew. słodzidłem. Jabłko zetrzeć, wlać 200ml wody do garnuszka i zagotować z jabłkiem i słodzidłem. Odstawić na 5 minut, wsypać 7g galaretki (ja musiałam jeszcze dodać 1/2 łyżeczki żelatyny, bo chciałam podzielić zawartość paczki galaretki na 2 porcje), dokładnie wymieszać i dodać sok z cytryny. Masę tofu przełożyć do miseczki wyłożonej folią, wstawić do lodówki. Po ok. godzinie wlać do tego galaretkę i wstawić na noc do lodówki.
Delektować się, łapać chwilę, korzystać, wierzyć, że siła tkwi w nas samych i próbować życia, wyciskać z niego ile się da, bo jest tylko jedne jedyne, a żałować tylko tego, czego się nie spróbowało
chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńale to cudownie wymyśliłaś, chciałabym takiego małego gryza. ; D
OdpowiedzUsuńOstatnie słowa na tapetę :D
OdpowiedzUsuńA wszystko co z tofu biorę <3
rób następny, bo już jestem w drodze!
OdpowiedzUsuńostatnie zdania- 100% true!
Motto na dole podoba mi się najbardziej <3
OdpowiedzUsuńTaak, nasze życie tylko od nas zależy, więc trzeba wyciskać z niego jak najwięcej :)
OdpowiedzUsuńPiąteczka za galaretkę!
wow! jak deser z cukierni O.O ♥
OdpowiedzUsuńostatnie słowaa, zgadzam się w 100000000% :D
Piękne słowa, z życia trzeba korzystać, bo czas mija i nie wraca :/
OdpowiedzUsuńTofu jeszcze przede mną, ale kiedyś na pewno spróbuję :D
Przepiękne słowa dziś napisałaś i podpisuję się pod nimi <3
OdpowiedzUsuńCoś przeczuwam, że polubisz się z tofu, tak jak ja :D
Ciekawe śniadanko ;)
OdpowiedzUsuńTo tam na dole - takie prawdziwe! Byleby tylko zdać sobie z tego sprawę w odpowiednim momencie.
Pięknie wygląda. Ja tofu na słodko mało lubię, ale na wytrawnie mmm :D
OdpowiedzUsuńO, tofurniczka na zimno jeszcze nie jadłam, jedynie gotowany, do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! Jak kupię tofu to sprobuję ;)
OdpowiedzUsuńI jak wrażenia po tofu? Jak to konkretnie smakuje?
OdpowiedzUsuńkonkretnie to on jest bez smaku i możesz dzięki temu robić z nim to, co tylko chcesz :) ma super konsystencję, taką zwartą i gumowatą, co mi bardzo odpowiada :)
Usuń