poniedziałek, 6 kwietnia 2015

327. jaglane brownie

Wczoraj nieźle poszalałam, dziś równoważę :P Ale śniadanie musi być, a na deser dodaję przepis na jaglane brownie - jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam (poważnie...) ;)

owsianka z jabłkiem, cynamonem, serkiem wiejskim i jaglanym brownie


Inspirowałam się kilkoma przepisami jednocześnie, robiąc tym samym własną wersję jaglanego brownie. Bałam się, że nie wyjdzie - bez powodu, bo wyszło i to jeszcze jakie! 
Następnym razem urozmaicę je bakaliami :)
Ciasto jest zbite, wilgotne i zakalcowate, czyli dokładnie takie, jak lubię :D 

jaglane brownie

-szklanka suchej kaszy jaglanej (ok. 220-230g)
-3 jajka
-3 kopiate łyżki kakao
-łyżeczka proszku do pieczenia
-ok. 3 łyżki roztopionego masła klarowanego
-1 dojrzały, spory banan
-słodzidło (lub więcej bananów)
-2-3 łyżki powideł śliwkowych (opcjonalnie) 

Kaszę porządnie przepłukać na sicie zimną wodą, następnie wrzucić do gotującej się wody (na oko ponad 2 szklanki). Gotować ok. 15 minut. Odstawić na jakiś czas do wystygnięcia. Zblendować z sypkimi składnikami, potem dodać resztę i znów potraktować blenderem (porządnie). Formę wyłożyć papierem do pieczenia i piec ok. 50 minut w 180 stopniach, następnie zostawić w nagrzanym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Najlepsze po nocy leżakowania w lodówce :)


ASK

14 komentarzy:

  1. To Twoje browni, narobiło mi takiego apetytu na słodkie :D Porywam przepis ;)
    Mam nadzieję, że święta udane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mnie się wydaje, czy święta to wybitny okres na babranie się w hateemelu? xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Slyszalam ze jedzenie ze swiatecznego stolu nie tuczy (;
    Wczoraj narzekalam mamie, ze nigdy nie robilysmy brownie- twoj przepis ma potencjal do zakonczenia tej passy (;

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oby!
      Spróbuj koniecznie, to też moje pierwsze (bo czekoladowego fasolowego raczej nie powinnam w to wliczać) i póki co mogę jeść tylko takie :D

      Usuń
  4. To brownie w tej owsiance to mistrzostwo! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje brownie jest niesamowicie bogate w porównaniu z tym, które ja ostatnio robiłam :D
    A cóż to za jasne ciasto? Czy to nadal brownie, tyle, że w niezwykle jasnym świetle? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to przez światło i sama się zdziwiłam, że tak wyszło, bo w rzeczywistości ciasto bardzo ciemne :D

      Usuń
  6. Jaglane brownie uwielbiam i twoj przepis chetnie zapisze <3 !

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie blendowałam kaszy jaglanej. Czas spróbować! Chyba samo brownie tak mnie zaintrygowało, że zapomniałam o całej reszcie cudnego przepisu. Pewnie było pysznie!^^

    OdpowiedzUsuń
  8. W święta można szaleć! ;) Muszę w końcu takie brownie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń