owsianka z jabłkiem, cynamonem, serkiem wiejskim i jaglanym brownie
Inspirowałam się kilkoma przepisami jednocześnie, robiąc tym samym własną wersję jaglanego brownie. Bałam się, że nie wyjdzie - bez powodu, bo wyszło i to jeszcze jakie!
Następnym razem urozmaicę je bakaliami :)
Ciasto jest zbite, wilgotne i zakalcowate, czyli dokładnie takie, jak lubię :D
jaglane brownie
-szklanka suchej kaszy jaglanej (ok. 220-230g)
-3 jajka
-3 kopiate łyżki kakao
-łyżeczka proszku do pieczenia
-ok. 3 łyżki roztopionego masła klarowanego
-1 dojrzały, spory banan
-słodzidło (lub więcej bananów)
-2-3 łyżki powideł śliwkowych (opcjonalnie)
Kaszę porządnie przepłukać na sicie zimną wodą, następnie wrzucić do gotującej się wody (na oko ponad 2 szklanki). Gotować ok. 15 minut. Odstawić na jakiś czas do wystygnięcia. Zblendować z sypkimi składnikami, potem dodać resztę i znów potraktować blenderem (porządnie). Formę wyłożyć papierem do pieczenia i piec ok. 50 minut w 180 stopniach, następnie zostawić w nagrzanym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Najlepsze po nocy leżakowania w lodówce :)
ASK
ASK
To Twoje browni, narobiło mi takiego apetytu na słodkie :D Porywam przepis ;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że święta udane :)
Czy mnie się wydaje, czy święta to wybitny okres na babranie się w hateemelu? xD
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jeden z lepszych :D :D
UsuńSlyszalam ze jedzenie ze swiatecznego stolu nie tuczy (;
OdpowiedzUsuńWczoraj narzekalam mamie, ze nigdy nie robilysmy brownie- twoj przepis ma potencjal do zakonczenia tej passy (;
Oby!
UsuńSpróbuj koniecznie, to też moje pierwsze (bo czekoladowego fasolowego raczej nie powinnam w to wliczać) i póki co mogę jeść tylko takie :D
Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńale bym takie zjadła ! : )
OdpowiedzUsuńTo brownie w tej owsiance to mistrzostwo! :D
OdpowiedzUsuńTwoje brownie jest niesamowicie bogate w porównaniu z tym, które ja ostatnio robiłam :D
OdpowiedzUsuńA cóż to za jasne ciasto? Czy to nadal brownie, tyle, że w niezwykle jasnym świetle? :D
Tak, to przez światło i sama się zdziwiłam, że tak wyszło, bo w rzeczywistości ciasto bardzo ciemne :D
UsuńJaglane brownie uwielbiam i twoj przepis chetnie zapisze <3 !
OdpowiedzUsuńNigdy nie blendowałam kaszy jaglanej. Czas spróbować! Chyba samo brownie tak mnie zaintrygowało, że zapomniałam o całej reszcie cudnego przepisu. Pewnie było pysznie!^^
OdpowiedzUsuńW święta można szaleć! ;) Muszę w końcu takie brownie zrobić :)
OdpowiedzUsuńSwietne browni :)
OdpowiedzUsuń