niedziela, 13 kwietnia 2014

rozpusta niedzielna


budyniowy (śmietankowy) pęczak z jabłkiem, cynamonem, gorzką czekoladą i siekanymi migdałami


- 45g pęczaku
- małe jabłko + cynamon
- 100ml mleka + 2 łyżeczki proszku budyniowego
- dodatki
Pęczak gotuję wieczorem na półtwardo. Rano duszę na niewielkiej ilości wody jabłko z cynamonem, dorzucam kaszę, jakieś słodzidło i chwilę gotuję razem. Po 2-3 minutach wlewam mleko z budyniem, mieszam i trzymam na ogniu przez ok. 1 minutę. 
WARTOŚCI ODŻYWCZE (bez dodatków): 285kcal, 7,6g białka, 2,6g tłuszczu, 61,6g węglowodanów




Uwielbiam to połączenie. Strzelający pęczak i jabłko z cynamonem połączone niewielką ilością budyniu, tak tylko w formie lekkiego zagęszczenia. Do tego migdały i gorzka czekolada, by usprawnić pracę mózgu. Ja dzień czekolady mam niemal codziennie i póki co - dobrze mi z tym.

10 komentarzy:

  1. Migdały, czekolada, jabłko z cynamonem - byłabym w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Budyniowa rozpusta, zawsze, wszędzie i o każdej porze <3
    I jeszcze z takimi pysznymi dodatkami <3
    Kostka gorzkiej czekolady nie zaszkodzi a nawet wyjdzie na zdrowie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie klasyczne połączenia-nigdy nie zawodzą <3
    Ja również czekolady sobie nie odmawiam i nie czuję wyrzutów sumienia ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Śniadanie pycha, ale zastanawiam się gdzie ta "rozpusta"? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozpusta dla mnie, czyli wszystko, co uwielbiam w jednym :D

      Usuń
    2. No tak, ale rozpusta kojarzy mi się z jakąś przesadną ilością czy coś w tym stylu. A tu taki standardzik ;)

      Usuń
    3. Ok, przyznaję się-w połowie jedzenia dorzuciłam jeszcze rządek czekolady :D chciałabym niekiedy nie być słodyczomaniaczką..

      Usuń
  5. rzeczywiscie sie zgralysmy , twoja wersja rownie musialabyc mega mega smaczna chetnie moglabym sie zamienic <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak, strzelający pęczak to jest to :D Połączyłaś go idealnie :D Zaproś mnie na takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń