sobota, 26 kwietnia 2014

dla dobra organizmu


prażona kasza jaglana gotowana z jabłkiem, cynamonem, otrębami, lnem i częścią serka wiejskiego, podana z syropem klonowym i resztą serka




Naprawdę kocham kasze. Drobne i grube, intensywne w smaku i mniej wyraziste. Ale do owej "królowej kasz" nadal mam sceptyczne podejście.. Po prostu mnie nie zachwyca. Szkoda, bo przecież to kopalnia witamin i minerałów. Co prawda, nie jest to tak, że jedzenie jej nie sprawia mi przyjemności, bo wystarczą odpowiednie dodatki. Hmm, będę jednak próbowała dalej, może w innej wersji (np. w formie puddingu, którego nie robiłam) zasmakuje mi bardziej? ;)


A co do tytułu: 
kasza jaglana, która jak wspominałam, ma pod dostatkiem wartości odżywczych; 
otręby pszenne+owsiane - pełne błonnika, obniżają cholesterol;
len mielony - przede wszystkim witamina B i E (piękności :P); 
jabłko - podobne właściwości do otrębów; 
cynamon - naturalny antyoksydant, zapobiega namnażaniu się bakterii, stabilizuje poziom cukru we krwi; 
serek wiejski o obniżonej zawartości tłuszczu jako niezbędne źródło pełnowartościowego białka, a jednocześnie nie dostarcza zbyt wiele nasyconego tłuszczu; 
syrop klonowy - naturalna słodycz, o wiele lepszy zamiennik cukru

7 komentarzy:

  1. Ja najbardziej lubię pieczoną jaglankę . Wtedy staję się taka chrupiąca <3
    U mnie dziś też klasyk ,ale banan i PB <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! W dodatku samo zdrowie ♡

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja najbardziej polecam jaglankę ugotowaną na wodzie na sypko z duszonym jabłkiem, cynamonem, jogurtem i/lub masłem orzechowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kaszę jaglaną ugotuj: na sypko na wodzie i dobierz dodatki lub na coś o konsystencji bardziej owsiankowej na mleku lub mleku i wodzie. Wtedy koniecznie posłodzona. Tyle mogę od siebie dodać, ja jaglaną bardzo lubię akurat : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam jaglankę! Samo zdrowie :) Do tego taka dobra jest :D Ja polecam ją w formie zapiekanki - jaglana na sypko, jogurt/śmietanka, czekolada, suszone owoce, orzechy, banan, jabłko, marchewka i inne owoce; zapiekać co najmniej 15 minut w 180 stopniach - pychota :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też kaszę uwielbiam i z jaglaną nie jest inaczej , pewnie probuj innych przepisów i pomysł i mam nadzieję ze ci bardziej zasamkuje :) Co do sniadanka to mniam *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm ile zdrowia w jednej misce... pycha!

    OdpowiedzUsuń