środa, 29 kwietnia 2015

348. owsiana pernikoszarlotka i.. współpraca!

Wczorajszy post wiele mi dał. Nawet nie wiecie, ile czasu na niego poświęciłam i miałam obawy, czy go wstawiać, ale jednak raźniej mi, gdy wiem, że nie jestem w tym sama :)
Wieczorem naszło mnie na pieczenie, miałam ochotę na coś z płatkami owsianymi, takimi półtwardymi. Powstał taki misz-masz. Pyszny misz-masz ;)

owsiano-orkiszowa "szarlotka" piernikowa (podana z serkiem wiejskim z sosem karmelowym Walden Farms)

PRZEPIS 
2,5 porcji :P
-70g płatków owsianych
-10g otrębów pszennych
-20g mąki orkiszowej + łyżeczka budyniu
-łyżeczka lnu
-jajo
-spore jabłko starte na tarce
-przyprawa do piernika/cynamon
-słodzidło
-po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
-dodatki (u mnie orzechy włoskie)
Płatki i otręby wcześniej zalać gorącą wodą, przykryć talerzykiem i odstawić do napęcznienia. Potem wymieszać z resztą składników, przełożyć do formy i piec ok. 35 minut w 180*
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA CAŁOŚCI (bez orzechów): 550kcal, 21,4g białka, 11,8g tłuszczu, 100,1g węglowodanów, 15,6g błonnika

A teraz kolejna część wpisu :D 
Dzięki uprzejmości firmy Polsoja mam możliwość wypróbowania tofu. We wtorek przyszła do mnie paczka, w której znalazłam 8 opakowań tofu, w smakach:




-tofu naturalne pasteryzowane 
-tofu naturalne BIO
-tofu wędzone
-tofu wędzone BIO
-tofu marynowane pasteryzowane
-tofu marynowane w sosie tamari BIO
-tofu z ziołami BIO
-tofu z pomidorami i bazylią BIO


Jestem bardzo ciekawa smaku samego tofu, także lada moment na pewno je wypróbuję. 
Dlaczego szczególnie cieszę się z tego sera? To świetne źródło białka, które w większości dostarczam teraz w formie mięsa i strączków-teraz będę miała ku temu inną alternatywę ;)
Polecacie wyjątkowo jakąś potrawę z użyciem któregoś z produktów? :D 

19 komentarzy:

  1. Oooo ale fajnie, że i ciebie udało się nawiązać współpracę z Polsoją ! <3 Na pewno nie będziesz żałować, bo one są przepyszne. Ja sama też od 2 lat już się nimi zajadam :D
    Ja proponuję ci zrobić na początek krem z tofu , tofurniczki z patelni lub tofurnik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję współpracy, zazdroszczę, bo chętnie spróbowałabym innych smaków tofu, ale zawsze jakoś stawiam na naturalne :D
    Przede wszystkim krem! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. trochę pomysłów na tofu znajdziesz u mnie ;) generalnie uwielbiam je, więc z przyjemnością zajadam na śniadanie czy na obiad :) ...btw. podziel się!!! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Skoro zrobiłaś większą porcją to pomyślałaś o mnie, prawda? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadaj, póki nie zjadłam na II śniadanie! :D

      Usuń
  5. rety, sniadanie ,,on point" sama ostatnio robie dania ,,kilkuporcjowe" (co za oszczednosc czasu!) wiec taka szarlotka sie sprawdzi. Ok, szarlotka to zawsze dobry pomysl
    Ja tak tylko niesmialo: tofu to tez straczek jest D:

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratuluję współpracy :) a co do samej szarlotki to podkradam przepis i będę próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję współpracy i czekam na cudowne przepisy z tofu! Nigdy nie próbowałam nawet więc tym bardziej!
    A ciacho wyszło cudowne! I tak mało kalorii w całości? Coś czuję, że wciągnęłabym całe na raz :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Też mam ochotę coś upiec, ale kurde nie mam czasu! Matura goni XD

    OdpowiedzUsuń
  9. Na takie ciasto chętnie bym się skusiła:) Ciekawe połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  10. jadłam kilka razy tofurnik i bardzo mi smakował : )
    pysznie wygląda to śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czekam w takim razie na dania z tofu, bo ja w swej wielkiej kreatywności zawsze tylko je marynuję i smażę/piekę :D
    ... to się chyba nazywało "lenistwo" ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. to ja poproszę kawałek takiego misz-maszu :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Druga częsć ciasta dla mnie, ma sie rozumieć? :D

    OdpowiedzUsuń
  14. 2,5 porcji? Takie cudeńko można pochłonąć na jeden raz :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetna szarlotka, muszę upiec!:D

    OdpowiedzUsuń
  16. To teraz czekamy na przepisy z tofu :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Tofu <3 A mogę kawałek szarlotki? :)

    OdpowiedzUsuń