jajeczna kasza manna z otrębami, śliwkami i cynamonem, przełożona kremem czekośliwka
-3 łyżki kaszy manny+łyżka otrębów
-jajo
-łyżeczka lnu (opcjonalnie)
-300 ml płynu (u mnie pół na pół mleka z wodą)
-słodzidło
-łyżka kakao
Zagotować szklankę płynu ze słodzidłem. Kaszę z otrębami wymieszać w reszcie płynu, dolać, dodać śliwki i cynamon. Oddzielić białko od żółtek, ubić białko na sztywną pianę. Po 3-4 minutach gotowania dodać żółtko i len wymieszane w 2 łyżkach wody, wciąż mieszając masę na małym ogniu. Zdjąć garnek z pieca, dodać ubite białko, dokładnie łącząc z całością. Gotować, również na małym ogniu, przez niecałą minutę.
Krem czekośliwka: kakao zalać łyżką gorącej wody, dodać słodzidło (nie trzeba, ale ja miałam akurat kwaskowate śliwy). Śliwki i płyn zblendować na gładką masę. Przekładać nim kaszę.
Dobre. Bardzo dobre ;)
Jajeczna manna ? Muszę taką wypróbować !
OdpowiedzUsuńA czeko śliwka jest pyszna i ją uwielbiam , choć najlepsza wychodzi z węgierek ;D
niektórzy to potrafią naprawdę mannę z nieba stworzyć <3 :)))
OdpowiedzUsuńWiesz, ja mam jeszcze zapas zeszłorocznej czekośliwki ... wstyd :P
OdpowiedzUsuńPysznie to wszystko wygląda! Aż zrobiłam się głodna! A manna z jajkiem? - muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńCzekośliwka kusi, kusi :))
OdpowiedzUsuńmanna z czekośliwką?
OdpowiedzUsuńwięcej już mnie przekonywać nie musisz, robię ją wkrótce :D
Ale puszysta :)
OdpowiedzUsuńAle bym porwała taką michę! :)
OdpowiedzUsuńAch, kusisz... Muszę kupić śliwki i zrobić takie cudo :)
OdpowiedzUsuńoj tak jest pysznie <3 !
OdpowiedzUsuńczekośliwka powiadasz? no ciekawie, ciekawie :)
OdpowiedzUsuńz manną musiała świetnie smakować :)