wtorek, 19 sierpnia 2014

domowa granola/muesli

Jak tylko dostałam paczkę od Ziarenkowo, wiedziałam, że tę mieszankę muszę wypróbować w granoli ;) Dałam jedynie trochę za mało miodu chyba i grudki się nie trzymały za bardzo, więc wyszło lekko mueslowate :P Oczywiście sprawdziła się w tej roli idealnie, a zapach sezamu roznoszący się w kuchni... bajka.

granola z rodzynkami i ziarnami "SŁONECZNE POLA"

PRZEPIS
-2 szklanki płatków owsianych górskich
-2/3 szklanki ziaren
-rodzynki (ile chcecie, u mnie to było ponad pół szklanki)
-2,5 łyżki miodu (lub więcej)
Rodzynki sparzyć. Do miski przełożyć płatki, ziarna i rodzynki, dolać miód i wymieszać. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia i na niego całą mieszankę. Piec w 180 stopniach przez 15 minut, co kilka minut mieszając. Potem, jeśli chcecie, dla jeszcze lepszego zarumienienia, możecie potrzymać granolę w nagrzanym piekarniku. 

Zatem więc moje śniadanie dzisiaj prezentowało się właśnie tak:

domowe muesli z kefirem śliwkowym z cynamonem + otręby

12 komentarzy:

  1. Twoim śniadaniem przypomniałaś mi jak dawno nie robiłam granoli ;D
    A z Ziarenkową mieszanką z pewnością musi być pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka! :) Też myślałam o granoli <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja także mam tę mieszankę, chyba muszę ją do granoli wykorzystać! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiała pięknie pachnieć ta granola <3

    OdpowiedzUsuń
  5. domowa granola bije na głowę te sklepowe, zdecydowanie! Twoje śniadanie prezentuje się baardzo smakowicie :)
    ps: dziękuję za miłe słowa :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajnie wykorzystałaś te ziarenka, pewnie pyszna ta granola ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowa granola najlepsza i już :D

    OdpowiedzUsuń
  8. smacznie wygląda pyyychaaa ;)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham domową granolę i jej zapach gdy się piecze, Twoja wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń