owsiane coś z patelni podane z ricottą i duszonym jabłkiem z cynamonem
PRZEPIS
-2 czubate łyżki płatków owsianych górskich (u mnie TE) ~ 25g
-kopiata łyżka otrębów (u mnie mieszanka owsiano-pszennych) ~ 10g
-jajko, najlepiej L
-40g ricotty + do podania
-łyżeczka lnu mielonego
-szczypta sody
-słodzidło
-jabłko
-syrop klonowy, cynamon
Płatki i otręby zalać na noc wrzątkiem. Rano odsączyć nadmiar wody. Oddzielić białko od żółtek, białko ubić ze szczyptą sody, żółtko wymieszać z płatkami, lnem i słodzidłem. Pół jabłka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do masy, a pół w kostkę i dusić pod przykryciem z łyżką syropu klonowego i cynamonem. Białko połączyć delikatnie z masą, odstawić na 5 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni w zamyśle jak omleta pod przykryciem, ale przy przewracaniu róbta co chceta :D Podawać z ricottą i jabłkiem.
Niekiedy nie musi ładnie wyglądać nasze danie,ale ważne że smakowało ;)
OdpowiedzUsuńmniaaam.... już więcej tu nie wchodzę, bo umieram na ślinotok! :)
OdpowiedzUsuńMoja droga, mówisz o nienajadaniu? Nic dziwnego przy tylko jednym jabłku ;)
OdpowiedzUsuńCzasem te "brzydkie" śniadania (choć uparcie twierdzę, że takie nie istnieją! :D) czasem smakują najlepiej!
OdpowiedzUsuńnigdy nie ubijam białka, bo zauważyłam, że wypieki/placki wychodzą bardziej puszyste, gdy właśnie go nie ubije ;P
OdpowiedzUsuńCałkiem smacznie wygląda to "coś"! :)
OdpowiedzUsuńNajważniejsze że smakowało ;)
OdpowiedzUsuńMusiało smakować wyśmienicie <3
OdpowiedzUsuńRaj na talerzu! :D
OdpowiedzUsuńfajne to 'coś' :))
OdpowiedzUsuńTakie ,, cosie'' mają w sobie... coś :)
OdpowiedzUsuńNie ważne jak wygląda - ważne jak smakuje. A jak smakowało wyśmienicie, to czego chcieć więcej? :))
OdpowiedzUsuńważne ,że smakowało! :)
OdpowiedzUsuńtakie własne eksperymenty mają to do siebie, ale na drugi raz wiadomo już jak uzyskać oczekiwany efekt :]
Takie coś wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwyszło super <3 !
OdpowiedzUsuń