niedziela, 11 maja 2014

jaglanka podwójnie warzywna

nocny, budyniowy pudding jaglany z marchewką, cukinią, przyprawą korzenną, lnem, otrębami, ricottą i dżemem



-40g kaszy jaglanej 
-50ml mleka
-łyżka proszku budyniowego
-łyżeczka lnu
-marchewka, pół średniej cukinii, przyprawa korzenna
-słodzidło
Kaszę podprażyć, na sicie przelać zimną wodą i wrzątkiem, zagotować. W połowie gotowania dodać warzywa, przyprawę i słodzidło. Gdy już jest prawie gotowa, dolać mleko z budyniem i len. Trzymać jeszcze chwilę na ogniu, następnie wszystko zblendować, przelać do miseczki i odstawić na noc do lodówki.
WARTOŚCI ODŻYWCZE: 238kcal, 9,7g białka, 2,9g tłuszczu, 46,7g węglowodanów


Mój własny eksperyment. Obawiałam się, co to z tego wyjdzie. Wczoraj jeszcze, gdy spróbowałam masy, średnio mi się to widziało. Ale dzisiaj, na zimno, z dżemem i ricottą... stwierdzam, że to trafne połączenie :D Trzeba jedynie sporo dosłodzić.

Wczoraj na spontanie poszłam biegać. Tak w momencie. Myślałam, że zaliczę jakieś 30 minut, ale wyszło 45. Dobrze mi się biegało i wiecie co? Chyba najlepiej NICZEGO nie planować. Jak sobie myślę "jutro pobiegam", to jakoś tak... w myślach już się męczę i następnego dnia efekt zwykle jest gorszy, niż się spodziewałam.

10 komentarzy:

  1. Podwójnie warzywnie - lubię tak :D
    Musiało mieć boską konsystencję *.*
    Spontaniczne decyzje czasami są najbardziej udane ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te połączenie smaków jest genialne , tak jak konsystencja puddingu *.*
    Gratuluję wyniku :*

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie się prezentuje i na pewno też tak smakował! :)
    ten dżemik *-*

    OdpowiedzUsuń
  4. sama bym nie wpadła na takie połączenie, musiało być smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaglana szła ścieżką wytrawną, ale w tej drodze bardzo dobrze przeszkodził jej dżem i ricotta! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale swietnie slow brak mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Czytając tytuł myślałam, że zrobiłaś kaszę na wytrawnie, a tu prosze- takie zaskoczenie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja ukochana cukinia *.*
    Takie kuchenne eksperymenty czasem potrafią pozytywnym efektem zaskoczyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Faktycznie warzywnie :D ale ze słodką nutą :) Eksperyment bardzo fajny :D

    OdpowiedzUsuń