sobota, 17 maja 2014

nigdy mi się nie znudzi!

jajeczna owsianko-manna z jabłkiem, lnem, otrębami, cynamonem, migdałami i syropem klonowym



To takie utarte, powszechne i banalne, że zastanawiałam się, czy w ogóle dodać tego posta. Wraz z kolejną  zjedzoną łyżką tej papki utwierdzałam się, że TAK, DODAĆ... :)
Aksamitnie sobotę witam, chociaż pogoda nie rozpieszcza. Ja siebie rozpieszczam od środka i ubolewam trochę, bo kończy się mój ukochany syrop klonowy.

12 komentarzy:

  1. Jak miałabyś takiej pysznej owsianki nie pokazywać ? Ona wygląda i na pewno pysznie smakowała :)
    U mnie dziś też owsiankowy poranek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznepysznepyszne. Uwielbiam! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. pewnie, że dodać :) wygląda na niesamowicie kremową!

    OdpowiedzUsuń
  4. Owsianka z jabłkiem jest u mnie jak najbardziej prawie na szczycie listy wśród owsianek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja owsianko-manny jeszcze nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. UWIELBIAM ! Jejeczna super <3 ! Wsyztko dzis trafione takie miseczki mm <3

    OdpowiedzUsuń
  7. owsianko-mannę bardzo lubię!
    ale z jajkiem jeszcze nie próbowałam, czas to nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smacznie i zdrowo ;) Pychotka takie śniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mogłabyś proszę spadać dokładny przepis? Proporcje składniki i przygotowanie? Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne ;)
      -3 łyżki płatków owsianych górskich
      -łyżka manny + 50ml mleka
      -kopiata łyżka mieszanki otrębów pszennych i owsianych
      -łyżeczka lnu
      -jajo
      -jabłko
      -dodatki
      Płatki i otręby zalewam na noc wrzątkiem (można pominąć i po prostu rano gotować w szklance wody). Podczas gotowania dolewam mannę z mlekiem, zmniejszam ogień, dodaję jabłko, cynamon i len. Gotuję ok. 3 minuty. W międzyczasie oddzielam białko od żółtek, białko ubijam na sztywną pianę. Żółtko dodaję do gotującej się na małym ogniu masy, potem zdejmuję z gazu garnek i stopniowo dodaję białko dokładnie mieszając je z owsianką. Stawiam na ogień na niecałą minutę. Gotowe :)

      Usuń
    2. Dziękuję. Klasyczna robie z pół szklanki płatków i szkl mleka plus jajo i białko. I zastanawiam się jak dodać składniki z twojego przepisu żeby wyszło podobnie i smacznie. :)

      Czyli płatki zalać na noc rano rozróżnić każe mlekien i dolać lepsze mleka i zagotować i później len jablko jajo białko itd ? :) dziękuję

      Usuń
    3. Do gotującej się owsianki dolać mleko z kaszą, potem dodać wszystkie składniki w tej kolejności, co napisałaś :)

      Usuń