sobota, 2 maja 2015

351. posiłki na 3 różne pory dnia

Stwierdziłam, że na dzisiejszą wizytę siostry upiekę ciasteczka z ciecierzycy, które ponoć jej nie zasmakowały, gdy próbowała robić (JAK?!). Korzystając z wolnego miejsca w piekarniku wepchnęłam dwie foremki, by zapiec grykę. Od 2 dni chodziła za mną ta kasza, a gdy wczoraj trafiłam na gryczaną muffinę Asi to już wiedziałam, że czegoś w podobnym stylu potrzebuję... ;) Przerobiłam po swojemu, takie tradycyjne smaki do gryki, ale w innej formie :D

zapiekana gryczanka z bananem i kakao

PRZEPIS
-50g kaszy gryczanej niepalonej
-łyżka kakao
-1/2 banana
-jajko
-łyżeczka lnu
-1/2 łyżeczki sody
-słodzidło, odrobina soli
Kaszę ugotować, dodać wszystkie składniki (banana wkroić) i wymieszać. Przełożyć do formy, piec ok. 30-40 minut w 180*


I na dodatek... moja miłość z tofu rozkwita! Wzięłam się tym razem za wędzone tofu POLSOJA i przyznać muszę-genialne jest ;) Jedno danie obiadowe, drugie na kolację. Na kolację dzień wcześniej zamarynowałam tofu w odrobinie oleju z pomidorów i słodkiej papryce, potem podsmażyłam. GENIALNE!

15 komentarzy:

  1. Chciałabym spróbować tych Twoich ciasteczek... :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Widze ze nie tylko ja praktykuje ,,a jak juz wlaczylam piekarnik to wloze tam jeszcze 64828 innych rzeczy" ;) z tym ze u mnie to wczoraj byly buraki a u Ciebie takie cuda
    I narobilas mi ochoty nieopisanej na tofu na slono, chyba musze swoje rozmrozic

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem Ci, że kusisz tym tofu przeogromnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze nigdy nie jadłam tofu:O ale wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  5. u Ciebie zawsze same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie to wszystko wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się, że moja muffina była inspiracją. To bardzo miłe! :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam ile tu dziś pyszności. Właśnie jem ciecierzycę na obiad, ale w formie ciasteczek i tak bym nie pogardziła. I tym tofu jestem oczarowana, w sumie kiedyś podobne robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. JESTEM U CIEBIE JUTRO, zostaw mi po trochu wszystkiego błagam <3

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie tez piekarnik jak już włączam, to staram się to wykorzystać w pełni :) Chętnie wprosiłabym się do Ciebie na śniadanie, obiad lub kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Patrząc na tę rozkwitającą miłość, aż mam ochotę na tofu, do którego jakoś nie mogłam się przekonać. Trzeba wreszcie poszukać!

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę też koniecznie wreszcie się zebrać i zrobić te ciastka z ciecierzycy!

    OdpowiedzUsuń
  13. Gryczanka w moich smakach :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tooofu <3 Ja mogę jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. tez planuje pokombinowac z gryką, choc na razie nie współpraca szła nam ciężko ;p

    OdpowiedzUsuń