środa, 18 czerwca 2014

budyniowy pęczak + pytania o OLEJ LNIANY


budyniowa (krówkowa) kasza pęczak z cukinią, lnem, ricottą i czekoladą


Dawno nie jadłam pęczaku, a przecież to jedna z moich ulubionych kasz... ;)

Mam pytania do osób spożywających olej lniany: 
- Z jakiej firmy stosujecie? Ja mam eurolen, ale zastanawiam się, czy jest on odpowiedni ze względu na opakowanie... Z mamą przy wyborze kierowałyśmy się krótszym terminem ważności, bo ponoć im krótszy tym lepszy, ale nie znamy się za bardzo.
- Do czego, oprócz polewania sałatek, go stosujecie? Nie mam pomysłu jak w inny sposób przemycić go do codziennej diety, a przy moich problemach z gospodarką hormonalną i lekkich spustoszeniach w organizmie po diecie jest wskazany.

11 komentarzy:

  1. Budyń i cukinia - koniecznie do wypróbowania !
    Z olejem niestety ci nie pomogę bo takowego nie używam :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie używam, ale wydaje mi się, że przede wszystkim powinien być w bardzo ciemnej butli. Tłuszcz z lnu bardzo szybko jełczeje, dlatego właśnie krótki okres ważności. Przy użyciu chyba nie pomogę w żaden sposób :c

    OdpowiedzUsuń
  3. w misce wszystko co kocham, chyba sobie taki sporządzę C:
    ja mam od jakiegoś ,,lokalnego wytwórcy" (kupione na tym Targu Śniadaniowym). co do przechowywania- tu trzeba tylko ciemnej butli nic więcej (no, i lodówki).
    ja może mało oryginalnie ale naprawdę, tak jak ostatnio pokazywałam po prostu... maczam w nim chleb ;) jest tak pyszny, że nie potrzebuje nic więcej niż porządnej kromki razowca, serio!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. +ah, no i jak mogłam zapomnieć, przepopularna pasta budwigowa! (choć prócz jednego składnika nie różni się to niczym niż jedzenie oleju z chlebem ;))

      Usuń
    2. O, dzięki wielkie! podpatrzyłam w necie i bardzo mi się podoba przepis :D

      Usuń
  4. Też z olejem ci nie pomogę, bo nie używam. Poszukaj czegoś na internecie :)
    Krówkowa za sprawą budyniu toffi? Dobrze przypuszczam? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. do twarogu *_* (twaróg+szczypiorek+rzodkiewka+przyprawy+olej lniany)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oleju lnianego używałam tylko do sałatek, więc Ci nie pomogę... Myślę, że byłby również dobrym dodatkiem do koktajli?

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolor ma boski! :) A co do oleju to ja nie w temacie więc nie pomogę.

    OdpowiedzUsuń
  8. ja za tą kaszą nie przepadam ale taką budyniową może bym i zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten pęczak jest cudownie podany <3 !

    OdpowiedzUsuń