Wreszcie jej spróbowałam :D Dynia zagościła w mojej kuchni, co prawda z inicjatywy mamuśki, która chciała wypróbować tradycyjną, korzenną zupę-krem z niej ;) W wersji obiadowej wyszła rewelacyjna, ale na śniadanie.. Następnym razem dam więcej dodatków, bo owsianka wyszła trochę mdła.
owsianko-manna z puree z dyni*, serkiem wiejskim i cynamonem
*puree z dyni - czyli drobne kawałki dyni pieczone na blaszce przez ok. 25 minut, następnie chwilę gotowane na 2 łyżkach wody z miodem i zblendowane na gładką masę.
korzenna zupa-krem z dyni, marchewki i selera
Ja uwielbiam krem z dyni w wersji bardzo pikantnej, spróbuj koniecznie :)
OdpowiedzUsuńMoże akurat taką odmianę miałaś. Hokkaido jest bardzo intensywna w smaku :)
OdpowiedzUsuńzupa wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńBo dynię właśnie trzeba dobrze przyprawić. Najlepiej według mnie smakuje w zestawieniu z kokosem lub przyprawami korzennymi <3
OdpowiedzUsuńTo wszystko zależy od odmiany. Także nie rezygnuj z przepisu wystarczy go udoskonalić, moje początki z dynią tez były.. Mdłe, ale teraz jest lepiej ;)
OdpowiedzUsuńJa jak się za dynię zabiorę to zacznę koniecznie od wytrawnego dania ;)
OdpowiedzUsuńJak na pierwszy raz z dynią to jestem zachwycona Twoimi daniami! *.*
OdpowiedzUsuńHy (wciągam powietrze w płuca...), śniadanie bez owoców... Nie wierzę ;P
OdpowiedzUsuńnadrobiłam potem, spoookojnie :D
UsuńTak obiadowo dynia świetnie smakuje ztymiankiem i gałką muszkatołową :-)
OdpowiedzUsuńchyba też muszę w końcu przekonać się do tej dyni :)
OdpowiedzUsuńo nie, ta zupa!! uwielbiam krem z dyni z grzankami ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam z dyni! co do owsianki nie mam zdania, ale myślę, że z odpowiednimi dodatkami będzie równie pyszna :)
OdpowiedzUsuńDługo zwlekałaś z tą próbą! Pyszny debiut! Myślę, że teraz dynia stanie się częstym gościem w Twojej kuchni. :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam z rodzynkami i kokosem :) Wyszła przepyszna!
OdpowiedzUsuńto teraz przewiduję istne dyniowe szaleństwo , co nie ? :D
OdpowiedzUsuńzupa krem z dyni-moja ulubiona!
OdpowiedzUsuń