poniedziałek, 20 października 2014

babeczki owsiankowe

Coś, co chcę spróbować od dawien dawna - pieczona owsianka. Mam z tym tylko jeden problem: mój piekarnik nie domaga i wszystko, co się piecze, jest spalone od spodu, a w środku jeszcze surowe. Wstrzymywałam się z tym zatem, bo niebawem będę miała już nowy piekarnik, ale wczoraj tak stwierdziłam, że w sumie owsianka niedopieczona wyjść mi może, więc co mi szkodzi? ;)

owsianka w formie babeczek z ricottą i konfiturą


PRZEPIS
-50g płatków owsianych
-3 łyżki puree z dyni 
-białko jaja
-łyżeczka lnu
-cynamon
-słodzidło
Płatki zalać wrzątkiem, odstawić na kilka godzin do napęcznienia. Potem wymieszać z resztą składników, przełożyć do kokilki/foremek i piec w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut. 

18 komentarzy:

  1. mam ten sam problem z piekarnikiem! i to jest najgorsze, bo przez głupi sprzęt jestem zniechęcona do pieczenia... ale widzę, że Ty się nie poddajesz i bardzo dobrze ;) bo śniadanie wyszło Ci boskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czemu w akademikach nie ma piekarnika?! :(
    A bym zjadlaaa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na piekarnikach się nie znam, ale mi np. często szybko przypala się wierzch wszelkich wypieków. Dlatego często piekę dłużej, ale daję na niższe temperatury. Mimo wszystko super te babeczki Tobie wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie Ci wyszły. Już widzę jakie cuda będziesz wypiekać jak dostaniesz nowy piekarnik! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja myślę, że takie babeczki to naprawdę świetna alternatywa dla pieczonej owsianki w jednym kawałku :D wyglądają prześlicznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Słodkie! I ja musze zpaiec owsiankę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Serduszkowa owsianka :D śniadanie od serca :D Ładnie, ładnie :)
    Dziękuję za życzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  8. A mój od góry, a w środku surowe ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie uroczee :))
    oddaj jedną !:D

    OdpowiedzUsuń
  10. dawno nie robiłam muffinek , dzięki za cudowne przypomnienie o nich :D

    OdpowiedzUsuń