środa, 25 lutego 2015

zapiekany ryż

Mogłabym dzisiaj spokojnie wstać tuż przed 7, ale budzik zadzwonił 6:20. Krótka rozgrzewka podczas mycia zębów, gotowe śniadanie do piekarnika, sportowe ubranie i całe ciało rusza do pracy. Sąsiadów przepraszam, bo cardio dość hałaśliwe jest, ale staram się jak mogę, żeby dać im spać :P Walka trwa, walka z samą sobą, z moim "niechcemisię", a czy było warto... zobaczymy ;)
Chemia poszła w miarę. Teraz przez 3 dni rekolekcje, ale dzisiaj przed nimi zajęcia z chemii, a po nich - próbna ustna z polskiego, która, szczerze powiedziawszy, martwi mnie najbardziej :P

zapiekany ryż brązowy z jabłkiem, cynamonem podany z twarożkiem i pestkami moreli

PRZEPIS
-1/2 torebki ryżu brązowego
-jabłko
-cynamon
-łyżeczka lnu
-słodzidło
-odrobina mleka (~50ml)
-łyżeczka budyniu

1/2 jabłka zetrzeć, resztę pokroić w kostkę. Ryż ugotować, pod koniec gotowania dodać starte jabłko mleko z lnem i budyniem oraz cynamon. Masę przełożyć do kokilki, ułożyć na to pokrojone jabłko. Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Podałam z twarożkiem śmietankowym (twaróg+odrobina mleka+słodzido+aromat).

To śniadanie chodziło za mną od dłuższego czasu.. ;)

12 komentarzy:

  1. Masz próbną ustną z polskiego ? wow zazdroszczę,bo też chciałabym się sprawdzić,żeby w maju nie było kompletnej klapy ...
    Ja to znowu sąsiadom trochę przeszkadzam,jak kibicuję podczas patrzenia na mecz, ale oni chyba już do tego przywykli :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryż z jabłkiem i cynamonem kojarzy mi się z czasami dzieciństwa. Wtedy nie przepadałam zbytnio za tym daniem, ale teraz mi się całkiem zmieniło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapiekaną wersji tego ryżu jeszcze nie jadłam, mogę porwać drugą kokilkę? :D
    powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  4. zapiekany ryż *~* ubóstwiam po prostu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż wstyd się przyznać, że nigdy ryżu nie zapiekałam! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Trzymam kciuki za ten polski xx I za twoją walkę z samą sobą, wygrasz ja, jestem tego pewna!
    Zapiekanego ryżu jeszcze nie jadłam, aż mi wstyd :D Ale na pewno w któryś weekend spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Macie próbną z polaka, powiadasz? W sumie, to bym się jednak cieszył - lepsze to niż pytanie po jednej osobie na lekcji :P

    OdpowiedzUsuń
  8. takie dniadanie o mamo *.* Pycha <3 !

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham zapiekany ryż <3
    Powodzenia na tej próbnej maturze <3 Na pewno będziesz najlepsza :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Smak dzieciństwa <3 Muszę zrobić taki na kolację! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialnie wygląda i na pewno pysznie smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię ryż z jabłkiem i cynamonem, ale w wersji pieczonej jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń