czwartek, 16 lipca 2015

402. pierwszy sernik

Mój pierwszy w takiej wersji, całkowicie improwizowany (!), więc proszę o wyrozumiałość ;)

sernik bananowy na spodzie jaglanym


PRZEPIS
spód
-30g kaszy jaglanej (można więcej)
-łyżeczka lnu
-polecam dać jakieś orzechy dla chrupkości
Kaszę gotować po opłukaniu zimną wodą przez 12 minut, następnie odcedzić i wymieszać z lnem.
masa serowa
-200g chudego twarogu (lub półtłustego)
-spore jajko (~53g)
-banan (~100g)
-słodzidło
-2 łyżki budyniu (~14g)
-szczypta proszku do pieczenia
Białko ubić na sztywną pianę, a resztę składników zblendować. Połączyć delikatnie obie masy. 
Do formy nałożyć kaszę, a na to ser. Piec ok. 35-40 minut w 180* i potem zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
WARTOŚCI ODŻYWCZE: 567kcal, 62,9g białka, 7,8g tłuszczu, 63,3g węglowodanów


Śniadanie przed lekarzem i chyba pierwszy raz chcę, żeby coś wyszło, żeby można było leczyć, jakieś działania podjąć, bo ciągły ból fajny nie jest.

11 komentarzy:

  1. Rety nie wiem jak smakował, ale dla mnie jest idealny bo uwielbiam te spieczoną ,,skorke" na wierzchu .-.
    No i oby się dało coś z tym bólem zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam tą spieczoną skórkę. Myślę, że podzieliłybyśmy się jakoś :D

      Usuń
  2. Można zjeść cały naraz :D

    OdpowiedzUsuń
  3. U'lala jaki aksamitny! Zamawiam kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, wspaniale wygląda, na taki to bym chętnie się wprosił :D ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest super, bardzo ciekawy i fajny kształt! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy? o.O Wow! To gratuluję, bo wygląda niesamowicie. :) Normalnie mianuję Cię masterchefem. :D Ta skórka mnie urzekła. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda idealnie! Takie debiuty to rozumiem :D

    OdpowiedzUsuń
  8. niby pierwszy, a taki udany ! :D

    OdpowiedzUsuń